Mat och Sömn

Du blir vad du äter

 

Det är lika viktigt att äta rätt som att träna rätt. Du mår som bäst och har som mest ork när du får i dig en tillräcklig och korrekt balans av energi, protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

TopHockeys bäst tränade spelare har ett energiintag på upp till 7 500 kalorier per dag.  Ett barn som växer upp med rätt balans av träning, kost och sömn väger som färdig hockeyspelare cirka 10 kg mer än sin längd minus en meter. Det vill säga om längden är 180 cm blir vikten 90 kg. Fettprocenten ligger på 6-10 procent av kroppens vikt. För att nå dit måste du fokusera på maten hela vägen.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör den dagliga mängden energi från protein ligga på 10-20 procent. För en spelare med ett intag på 7 500 kalorier per dag motsvarar det bara 160-320 gram protein. Hundra gram kött eller fisk innehållet inte mer än cirka 20 gram protein. 

 

Viktigt att tänka på!

Om du blir väldigt hungrig har det redan gått för långt, det är kroppens sätt att ropa på hjälp. En elitidrottare (dit räknas även barn som tränar 4-6 gånger i veckan, går i skolan och är ordentligt aktiv) behöver 6-7 måltider om dagen. Tycker du det är svårt att få till det med maten? Kontakta oss, vi vet hur du skall göra.

Många av våra spelare har individuella matprogram för att de aldrig ska gå hungriga, tappa energi och prestera sämre på träningen, jobbet eller i skolan. För litet eller felaktigt intag av det som kroppen behöver bidrar till att träningen bryts ner istället för att byggas upp.

Kontakta oss om du vill få individuell kostrådgivning, våra kostexperter kan hjälpa dig.

Vi kommer gärna och håller en föreläsning för laget.

 

Utan sömn - ingen prestation

Många tror att sömnbehovet minskar med åldern och det stämmer till viss del. Det stämmer dock inte när det gäller idrottare som vill nå sin högsta nivå.

Skola, träning, kompisar är en ekvation som kan vara svår att få ihop. Som hockeyspelare kan du inte jämföra dig med dina kamrater som inte belastar kroppen och hjärnan med extra ansträngning varje dag.

 

Får du ihop 10 timmars sömn eller mer varje dygn?

Hur mycket behöver du sova? Kontakta oss, vi vet hur du ska göra för att få den sömn du behöver.

 

 “Även minimala nivåer av sömnbrist kan orsaka en ökad upplevelse av ansträngning. Spelare som lider av sömnbrist känner sig mer trötta och kommer förmodligen inte att befinna sig i den sorts mentala tillstånd som krävs för en att nå topprestation”

Claire Anne Eriksen, sömnforskare

Utan sömn - ingen prestation
×
Dick Westlund, far till Wilhelm Westlund DIF Hockey
Dick Westlund, far till Wilhelm Westlund DIF Hockey